Etusivu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. elokuuta 2018
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wp-qotd.png Päivän sitaatti
Poikasi on poissa. Hän oli yhtä heikko ja hölmö kuin isänsä, joten minä tuhosin hänet.
Kylo Ren Han Sololle[lähde]
Wp-wotmfa.png Suositeltu sivu
Invasion of Alderaan.png

Alderaanin taistelu oli suuri taistelu, joka käytiin suuren galaktisen sodan aikana vuonna 3667 eYt Galaktisen Tasavallan sekä uudelleensyntyneen Sithien imperiumin välillä. Vehreä ja rauhanomainen Alderaanin planeetta oli yksi Tasavallan perustajajäsenistä ja sen katsottiin olevan galaktisen hallituksen arvojen ruumiillistuma. Maineensa takia se oli erinomainen kohde Sithien imperiumille. Suuren galaktisen sodan riehuessa galaksissa sithit laativat suunnitelman Alderaanin valtaamiseksi ja sen rauhallisuuden murskaamiseksi. Sithlordi Darth Malgus johti hyökkäystä, jonka hän suunnitteli käynnistyväksi samaan aikaan, kun harhauttava isku johdattaisi Tasavallan laivaston alukset kauas Alderaanista. Planeetan jäätyä vaille Tasavallan puolustusta se oli helppo kohde massiiviselle sithien hyökkäysjoukolle, joka pommitti planeettaa kiertoradalta tuhoten sen paikalliset puolustusvoimat ja otti Alderaanin hallitsevan perheen panttivangikseen. Malgus joukkoineen poltti kokonaisia kaupunkeja ja terrorisoi rauhanomaisia aatelissukuja planeetalla valtauksen aikaan olleiden vähäisten jedien ponnistellessa kaikin voimin horjuttaakseen sithien joukkoja edes hieman.

Sithien joukkojen tietämättä joukoittain Tasavallan sotilaita, jotka palasivat taisteluista Ulkokehän alueilta, oli sijoitettu planeetalle ennen hyökkäystä. Nämä sotilaat yhdistivät voimansa ja piiloutuivat Juranvuoriston alueelle sithien hyökkäyksen aikaan ja kävivät sissisotaan valloittajia vastaan. Malgusin johdattaessa joukkojaan kohti planeetan pääkaupunkia Tasavallan erikoisjoukkodivisioonan Havoc-ryhmän sotilaat järjestivät heille ansan. Suuri osa ryhmästä sai surmansa yhteenoton aikana, mutta jediritari Satele Shanin saavuttua auttamaan Havoc-ryhmää taistelun suunta kääntyi ja sithien joukot jäivät tappiolle. Kaupungin ulkopuolella käydyn taistelun jälkeen Tasavallan laivue palasi karkottamaan Imperiumin Alderaanista. Tasavalta sai taistelussa suuren voiton, mutta sillä oli myös valtavat seuraukset Alderaanin tulevaisuudelle. Vaikka alderaanilaiset tunnettiin rauhanomaisena kansana, taistelun jälkeen Alderaanin hallinto siirtyi kannattamaan suuria sotilaallisia toimenpiteitä Imperiumia vastaan. Uusi asenne ei sopinut yhteen vuonna 3653 eYt solmitun Coruscantin rauhansopimuksen kanssa, mikä johti lopulta veriseen sisällissotaan.


Äskettäin etusivulla olleet artikkelit: Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhkaConan Antonio MottiKal'Shebbol

Kuat Systems Engineering.svg Hyvä artikkeli
G0T0-NEGD.jpg

Vuosi 3946 ennen Yavinin taistelua (eYt), joka tunnettiin myös vuotena 293 ennen Coruscantin sopimusta (eCs), oli standardivuosi ylikansleri Tol Cressan valtakaudella ja jedien sisällissodan jälkeisen jälleenrakennuksen aikana. Kymmenen vuotta Sithien imperiumin ja Galaktisen Tasavallan välisen galaksinlaajuisen konfliktin jälkeen G0-T0-droidit, jotka Aratech loi helpottamaan planeettojen hallintaa jälleenrakennuksen aikana, olivat edelleen käytössä aurinkokunnissa ympäri galaksia, mukaan lukien Gordian Reachin alueella. Vuonna 3946 eYt kuusitoista droidia, jotka olivat itsenäistyneet ohjelmoinnistaan, syrjäyttivät Gordian Reachin planeettojen hallitukset. Droidit julistivat 400100500260026:n alueen itsenäiseksi ja katkaisivat kaikki HoloNet-yhteydet ja saartoivat hyperavaruusreitit. Vallankaappaus johti miljoonien kuolemaan. Kuitenkin kansleri Cressa johti onnistunutta kampanjaa sektorin vapauttamiseksi. Kanzin levottomuudet jatkuivat kuitenkin hoitamattomana Kanzin sektorissa ja alistus sekä orjuus planeetoilla, kuten Lorrdissa, jatkui.

Wp-dyk.png Tiesitkö, että…
Wiki.png Jedipedian viralliset ystävät
Wiki.png Suositeltu sisältö

Satunnainen suositeltu sivu:

Talon Karrde

Satunnainen hyvä artikkeli:

Tehtävä Rugosaan

päivitä lisää

Wp-news.png Ajankohtaista


Wp-id.png Ajankohtaista Jedipediassa
Wp-otd.png Tänä päivänä…

20. elokuuta: