Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Onderon

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 28. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! The Clone Wars: Viides tuotantokausi–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Onderon634.jpg
Onderon
Astrograafiset tiedot
Alue

Sisänen kehä

Sektori

Japraelin sektori

Aurinkokunta

Onderonin aurinkokunta

Auringot

1: Prael

Kuut
Fyysiset tiedot



Maasto yleisesti
  • Metsiä
  • Tasankoa
  • vuoristoa
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit

Ihmiset

Muut lajit
Virallinen kieli

Peruskieli, aiemmin onderon

Asukasluku

4 miljoonaa suurten sithsotien aikaan

Tärkeimmät kaupungit

Iziz (pääkaupunki)

Liittoutuma

Onderon oli Onderonin aurinkokunnassa sijainnut planeetta, joka oli muinoin kotiplaneettana alkukantaiselle ihmisrodulle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petosodat ja naddistien nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4400 eYt, Freedon Nadd valloitti planeetan ja loi tälle pimeän puolen hallinnon. Tähän kuuluneet kulttilaiset tunnettiin naddisteina, joiden hallitsijoihin kuuluivat Warb Null sekä kuningas Ommin. He eivät suvainneet toisinajattelijoita vaan lähettivät nämä kaupunkinsa ulkopuoliseen erämaahan ilman suojaa saalistajilta. Nämä karkotetut oppivat kuitenkin puollustamaan itseään ja lopulta loivat uuden sivilisaation, petoratsastajat. Petoratsastajien ja naddistien välit olivat jatkuvasti vihamieliset ja he sotivat useiden vuosien ajan.

Ommin kruunattiin Onderonin kuninkaaksi vuonna 4018 eYt, ottaen Amanoan kuningattarekseen. Vuonna 4002 eYt Onderon viimein liittyi Galaktiseen Tasavaltaan ja he pyysivät jedejä auttamaan planeetalla valinneen sodan kanssa. Jedimestari Arca Jeth valittiin tähän tehtävään ja hän määräsi padawaninsa, Ulic Qel-Droman, Cay Qel-Droman sekä Tott Doneetan planeetalle. Petosodat viimein päättyivät kuningatar Amanoan kuolemaan. Hänen tyttärensä, Galia, avioitui petoratsastajien johtajan, Oron Kiran, kanssa.

Vuonna 3998 eYt, kaksi vuotta ensimmäisen Onderonin taistelun jälkeen, naddistien nousu tapahtui. He yrittivät syrjäyttää Galian, mutta hävisivät jedeille ja Tasavallalle. Ommin ja Warb Null kuolivat, mutta niin myös jedi Kirh Kark.

Mandalorialaissodat ja jedien sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandalorialaiset yrittivät vallata Onderonin Krathin ristiretken aikaan 3996 eYt, mutta he epäonnistuivat ja asettuivat planeetan kuuun, Dxuniin. Suuren metsästyksen aikaan jedit saapuivat planeetalle ja puhdistivat sen terentatekeista.

Onderonissa käytiin kaksi taistelua mandalorialaissotien aikaan. Se kuitenkin jäi täysin jedien sisällissodan tapahtumien ulkopuolelle. Oli kuin Revan ei olisi halunnut hyökätä sille. Myöhemmin se oli ainoa maailma, jolta Tasavalta kykeni viemään eläimiä ja kasveja kehittääkseen sodissa tuhoutuneille planeetoille uuden ekosysteemin.

Mandalorialaisten ja jedien sisällissodan uhattua Onderonin rauhaa, planeetalla kehittyi uusi sankari, joka toi voittoa mandalorialaisia ja sithejä vastaan. Tämä oli kenraali Vaklu, Onderonin armeijan johtaja. Onderonin kansalaiset alkoivat tukea Vaklua ja tämän ideologiaa.

Onderonin sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedien sisällissodan jälkeisinä vuosina useat petoratsastajat sulautuivat Onderonin väestöön ja tämän tapoihin. Osa ei kuitenkaan kyennyt asumaan muurien sisällä eikä hallunut noudattaa lakeja.

Kun Vaklu sai tarpeeksi vaikutusvaltaa, hän kertoi ettei hyväksynyt kuningatar Talian tekemää liittoa Galaktisen Tasavallan kanssa. Hän sanoi näiden siteiden vetävän Onderonin sotaan ja pakottavan heidät myymään luonnonvarojaan sotien tuhoamille planeetoille. Talia uskoi tasa-arvoon ja ongelmien rauhanomaiseen ratkontaan, kun taas Vaklu suosi sotilaallisia ratkaisuja.

Separatistit pian saartoivat oman planeettansa rauhanomaisesti, haluten välttää kontaktia Tasavallan kanssa. He myös hyökkäsivät Ebon Hawkin kimppuun, väittäen tämän olleen Tasavallan alus ja hyökänneen heidän kimppuunsa. Vaklu valitti kuningattaren kyvyttömyydestä Tasavallan "sodanjulistusta" vastaan ja tämän johdosta osa kansasta alkoi kapinoida.

Kenraali Vaklu solmi liiton Darth Nihiluksen ja tämän joukkojen kanssa. Tämän sopimuksen mukaan sithit lainasivat hänelle joukkoja kuningattaren syrjäyttämiseksi ja vastapalvelukseksi Vaklu antoi sithien vierailla Freedon Naddin hautakammiossa Dxunilla.

Lopulta Nihilus käski Vaklua aloittaa vallankumous ja Onderonin sisällissota alkoi. Sodan edetessä alkoi näyttää, että Vaklu kykenisi syrjäyttämään kuningattaren. Meetra Surik kuitenkin saapui planeetalle liittoutuen kuningattaren kanssa, mikä käänsi sodan tilanteen. Jedi komensi kuninkaallisia kannattajia ja päihitti useita sithejä sekä Vaklulle uskollisia sotilaita Iziksessä. Todistaen kykynsä Voimassa, karkotettu jedi taisteli Vaklun joukkojen läpi palatsiin.

Käyttäen taistelumeditaatiota, karkotettu jedi käänsi palatsin taistelun kuningattaren joukkojen hyväksi ja lopulta jäljellä oli ainoastaan Vaklu, joka joutui useiden Talian sotilaitten saartamaksi. Kuningatar määräsi hänet mestattavaksi, mutta jedi sanoi tämän johdosta Vaklusta tulevan marttyyri, joten kuningatar järjesti Vaklulle oikeudenkäynnin.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]