Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Kaanon

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tähtien sodan kaanon määriteltiin ensimmäistä kertaa Lucasfilmin aikakauslehti Star Wars Insiderin ensimmäisessä numerossa:

"'Totuuden sana', tai kaanon, kuten asiaan viittaamme, sisältää käsikirjoitukset, elokuvat, radiokuunnelmat ja romaanisaatiot. Nämä teokset juontuvat George Lucasin alkuperäistä tarinoista, loput ovat muiden kirjoittamia. Voimme kuitenkin todeta lukeneemme kaiken, ja iso osa siitä huomioidaan kokonaisjatkumossa. Koko lista julkaistuista teoksista koostuu laajasta historiasta - johon kuuluu paljon sivuhaaroja, muunnelmia ja liittymiä - kuten mikä tahansa kehittynyt mytologia."

Jotta kaanonia ja jatkuvuutta voisi ymmärtää, koko Tähtien sota -saagaa pitäisi tarkastella joukkona tarinoita, joita useat eri ihmiset ovat kirjoittaneet "dokumentoidakseen" menneitä "tapahtumia". Vaikka jotkin tarinat ovat luotettavampia kuin toiset, niitä kaikkia pidetään osana "kokonaishistoriaa". Pitäisi myös muistaa, että kaikki näistä tarinoista ovat yksinkertaisesti - tarinoita. Lukemattomia virheitä syntyy tarinoiden välille yksinkertaisesti siksi, että eri kirjoittajilla on omat tapansa kertoa tarinaa eikä heillä välttämättä ole aikaa tai mahdollisuutta järjestellä yksityiskohtia huolella.

Tilannetta voidaan verrata kreikkalaiseen ja roomalaiseen mytologiaan tai tarinoihin kuningas Arthurista. Useat eri Tähtien sota -tarinat ovat joukko erillisiä mutta keskenään sidoksissa olevia tarinoita, joita monet eri kirjoittajat kertovat tiettyinä aikoina.

25. huhtikuuta 2014 alkaen ainoat aiemmin julkaistut kaanoniin kuuluvat materiaalit ovat kuusi Tähtien sota -elokuvaa sekä Star Wars: The Clone Wars -televisiosarja ja -elokuva, kun taas Expanded Universe ei enää kuulu kaanoniin[1] ja nimettiin uudelleen "Legendsiksi". Useimmat Tähtien sota -materiaalit, jotka on julkaistu 25. huhtikuuta 2014 jälkeen—tietyin poikkeuksin—on tehty yhteistyössä Lucasfilm Story Groupin kanssa, mikä tekee siitä osan "uutta kaanonia."

Kaanon ja Expanded Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tätä käytäntöä on hiottu ja ja täydennetty vuosien saatossa. Myös Tähtien sodan virallinen verkkosivusto selostaa kaanonin roolia, Expanded Universea (tai "EU"-lähteitä) ja sitä, kuinka ne sopivat Tähtien sodan kokonaisjatkumoon. Chris Cerasi totesi:[2]

"Mitä tulee absoluuttiseen kaanoniin, Tähtien sodan todelliseen tarinaan, täytyy tarkastella itse elokuvia - ja vain elokuvia. Jopa romaanisaatiot ovat tulkintoja elokuvista, ja vaikka ne ovat pitkälti uskollisia George Lucasin näkemyksille (hän työskentelee melko tiiviisti romaanikirjailijoiden kanssa), tapa, jolla ne on kirjoitettu, jättää sijaa joillekin vähäisille eroavaisuuksille. Romaanisaatiot on kirjoitettu samanaaikaisesti elokuvan tuotannon kansssa, joten yksityiskohtiin pääsee pujahtamaan muunnelmia aika ajoin. Joka tapauksessa, niitä olisi pidettävä erittäin tarkkoina kuvauksina fiktiivisistä Tähtien sota -elokuvista.
"Mitä kauemmas elokuvista liikutaan, sitä suuremmassa roolissa ovat tulkinta ja spekulaatio. Lucasbooks työskentelee ahkerasti pitääkseen jatkuvan Tähtien sodan Expanded universen yhtenäisenä ja tasaisena, mutta tyylillisesti variaatioille on aina tilaa. Eiväthän kaikki taitelijat piirrä Luke Skywalkeria samalla lailla. Eivät kaikki kirjoittajat kuvaile hahmoa samalla tapaa. Yksittäisten medioiden tietyt ominaisuudet vaikuttavat tässä myös. Sarjakuvakirjan tulkinta tapahtumasta sisältää todennäköisesti vähemmän dialogia tai erilaisen rytmityksen kuin romaaniversio. Tietokonepelin täytyy valita vuorovaikutteinen lähestymistapa, joka tukee pelaamista. Niin ikään kortti- ja roolipelien pitää tiettyjä ominaisuuksina tiettyjen hahmojen ja tapahtumien piirteinä, jotta niistä tulee pelattavia.
"Vastaavuus tarkoittaa, että jokainen pala julkaistua Tähtien sota -kirjallisuutta on ikkuna 'todelliseen' Tähtien sota -universumiin. Jotkin ikkunoista ovat hiukan epäselvempiä kuin toiset. Jotkin ovat ilmeisen epämääräisiä. Mutta jokainen sisältää hiukkasen totuutta. Kuten suuri jedimestari Obi-Wan Kenobi sanoi, 'monet totuuksista, joihin tukeudumme, riippuvat suuresti omasta näkökulmastamme.'"

Lucas Licensingin toimittaja Sue Rostoni kommentoi julkaistun Expanded universen tehtävää tarkemmin Star Wars Gamer 6:ssa:

"Kaanon viittaa viralliseen listaan kirjoista, joita Lucas Licensingin toimittajat pitävät totuudenmukaisina osina virallisessa Tähtien sota -historiassa. Päämäärämme on esittää jatkuva ja yhtenevä historia Tähtien sota -galaksin historiasta aina siihen saakka, ettei historia ole ristiriidassa tai horjuta herra Lucasin Tähtien sota -elokuvasaagan ja käsikirjoitusten tarkoitusta."

6. joulukuuta 2006 julkaistussa kirjoituksessa virallisilla Tähtien sota -foorumeilla, Leland Chee (Holokronin "vartija") kommentoi vastatakseen kysymykseen, viittasiko Sansweetin "epäselvä ikkuna" "vain Tähtien sota -elokuvien todelliseen universumiin" tai "Tähtien sota -elokuvien universumiin sekä Expanded universe -jatkumoon":

"Elokuviin ja EU-jatkumoon. Kaikki, mitä elokuvien tämän hetkisissä versioissa ei ole, on epäolennaista vain elokuviin pohjautuvan jatkumon kannalta."

Vuonna 2008 Jim Ward kommentoi aihetta keskustellessaan Lucasfilmin markkinointisuunnitelmista Star Wars: The Clone Wars -televisiosarjan osalta:

"Olemme pitäytyneet selvässä tuotemerkin rakennusstrategiassa viimeisen vuosikymmenen ajan. Tämä on Tähtien sotaa. Yksittäisiä elokuvia tulee ja menee, kuten myös tv-ohjelmia, videopelejä, kirjoja. Kaikki nämä myötävaikuttavat Tähtien sodan perimätietoon, mutta jäljelle jää vain saaga, jonka nimi on Tähtien sota. Olemme halunneet selvittää faneille, että kaikki, mitä teemme, on osa kokonaissaagaa."

Kaanon Holocron-jatkuvuustietokannassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 Lucas Licensing asetti Leland Cheen luomaan jatkuvuutta seuraavan tietokannan, johon viitattiin nimellä Holocron-jatkuvuustietokanta. Holokroni seuraa samaa kaanonin käytäntöä, joka on ollut käytössä vuosien ajan, mutta tietokantaohjelman kyky sallii jokaisen tarinan elementin, eikä itse tarinoiden, luokittelemisen niiden omien meriittien perusteella.

Holokronin tietokanta sisältää kohdan kirjailmelle (G, T, C, S, N tai D), joka edustaa tietyn osion kaanonisuuden tasoa; näitä kirjaimia on sittemmin epävirallisesti sovellettu kaanontasoihin: G-kaanon, T-kaanon, C-kaanon, S-kaanon, N-kaanon ja D-kaanon. Osana työtään Holocronin parissa Chee oli vastuussa tämän luokituksen luomisesta, ja hän käytti varhaiset vaiheet kehittäen ja parannellen niitä muotoon, jossa ne nykyään ovat.

G, T, C ja S yhdessä muodostavat kokonaisen Tähtien sota -jatkumon. Jokainen ylempi taso tyypillisesti kumoaa alemmat; esimerkiksi Boba Fettin taustatarinaa muutettiin rajusti Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäyksen julkaisun myötä pakottaen vanhasta lähdemateriaalista koostuvan retconin asettumaan samalle riville uuden G-kaanonin taustatarinan kanssa. Tämä ei kuitenkaan aina ole ehdotonta, ja ristiriitojen ratkaisut käsitellään tapauskohtaisesti.

  • G-kaanon on George Lucasin kaanon; kuusi episodia ja kaikki Lucasin Lucas Licensingille suoraan antama (sisältäen hänen itsensä ja tuotanto-osastonsa julkaisemattomat merkinnät, joita ei ole koskaan nähty julkisuudessa). Lucasilta peräisin olevat elementit elokuvien romaanisaatioissa, tietokirjoissa ja muissa lähteissä ovat myös G-kaanonia, joskin kaikki näiden lähteiden kirjoittajien luoma kuuluu C-kaanoniin. Kun elokuvaversioiden välillä tapahtuu muutoksia, viimeisimpiä versioita pidetään ylempiarvoisina vanhoihin verrattuna, koska ne korjaavat virheitä, parantavat yhtenäisyyttä kahden trilogian välillä ja esittävät Lucasin nykyisen näkemyksen Tähtien sota -universumista erittäin tarkasti. Poistettuja kohtauksia DVD-julkaisuissa pidetään myös G-kaanonina, mikäli ne eivät ole ristiriidassa muun kaanonin kanssa.[3]
  • C-kaanon (Continuity Canon) eli jatkuvuuskaanon, sisältää kaikki viimeaikaiset teokset (ja monet varhaisemmatkin), jotka on julkaistu Tähtien sota -nimen alla: kirjat, sarjakuvat, pelit, animaatiot, teattereissa esittämättömät elokuvat ja enemmänkin. Pelit ovat erikoistapaus, sillä yleensä vain tarinat ovat C-kaanonia, kun taas arvot ja itse pelaaminen eivät ole;[9] ne tarjoavat pelaajalle myös kaanoniin kuulumattomia vaihtoehtoja, kuten naishahmon valitseminen kaanonisen mieshahmon sijaan. C-kaanonin elementtien tiedetään esiintyneen elokuvissa, jolloin niistä on tullut G-kaanonia; esimerkkeihin kuuluvat nimi "Coruscant", syöksykiiturit, Quinlan Vos, Aayla Secura, YT-2400 rahtialukset ja Action VI -kuljetusalukset.
  • S-kaanon (Secondary Canon) tarkoittaa toissijaista kaanonia; materiaali on tarjolla nykyisten kirjailijoiden käyttöä tai huomiotta jättämistä varten. Tämä koostuu enimmäkseen vanhemmista teoksista, kuten monista Marvel Star Wars -sarjakuvista, jotka ovat peräisin jatkuvuuden ylläpitämisyrityksiä varhaisemmalta ajalta; se sisältää myös tiettyjä elementtejä muutamista muutoin N-kaanon tarinoista sekä muita asioita, jotka "eivät vain sovi joukkoon". Monet aikaisemmista S-kaanonin elementeista on nostettu C-kaanonin niiden uudempiin teoksiin sisällyttämisen vuoksi, mitä jatkuvuustietoiset kirjailijat tekevät, kun taas toiset vanhemmat teokset (kuten The Han Solo Adventures) huomioitiin jatkumossa alusta asti iästään huolimatta, ja olivat siten aina C-kaanonia.
  • N eli Non-Canon on kaanoniin kuulumatonta. Mitä jos -tarinat (kuten tarinat Infinities-nimen alla) ja kaikki muu suoraan ja sovittamattomasti ylemmän kaanonin kanssa sotiva laitetaan tänne. Kaanonista, poistetuista kohtauksista poistettu tai peruutetuista Tähtien sota -teoksista tullut tieto kuuluu myös tähän kategoriaan, mikäli muut kaanoniset teokset eivät viittaa siihen ja se julistetaan kaanoniksi.

Uudistus 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juttu legendoissa on se, että osa niistä on totta.
―John Jackson Miller[lähde]

25. huhtikuuta 2014 StarWars.comin lehdistötiedote vahvisti, että jatko-osatrilogian elokuvat eivät noudata Jedin paluun jälkeistä Expanded Universeä,[11] ja täydentävät kommentit LucasBooksin Jennifer Heddleltä vahvistivat, että EU kokonaisuudessaan on kaanoniin kuulumatonta. EU on nimetty uudelleen "Legendsiksi," ja sen julkaisut säilyvät tuotannossa kyseisellä nimellä.

Tämän jälkeen ainoat aiemmin julkaistu kaanoniin kuuluva materiaali on kuusi alkuperäisen trilogian ja uuden trilogian elokuvat sekä Star Wars: The Clone Wars -televisiosarja ja -elokuva. Suurin osa tämän jälkeen julkaistusta materiaalista—kuten televisiosarja Star Wars Rebels ja kaikki romaanit A New Dawnista alkaen—ovat myös osa uutta kaanonia, Lucasfilm Story Groupin luomisen johdosta, joka tällä hetkellä valvoo jatkumoa kokonaisuutena. Legendsiin kuuluvat hahmot ovat edelleen käytetävissä tarpeen mukaan, vaikka niihin liittyvät tapahtumat eivät ole enää kaanonia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]