Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.

Tuomion käsi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Daric Allegiance.jpg
Tuomion käsi
Yleiset tiedot
Perustaja(t)

Daric LaRone[1]

Johtaja(t)
Huomattavat jäsenet
Tukikohta

Gillia[1]

Historialliset tiedot
Perustettu

0,5 ABY[1]

Muut tiedot
Aikakaudet

Kapinallisten aikakausi[1]

Liittoutuma

Käden Imperiumi[2]

Tuomion käsi oli viiden sotilaskarkureiksi ryhtyneen iskusotilaan muodostama ryhmä, joka suoritti omankäden oikeutta harjoittaneita tekoja eri puolilla Galaktista Imperiumia 0,5 ABY. He hylkäsivät asemapaikkansa Imperial-luokan tähtituhooja Reprisalilla sen jälkeen, kun ryhmän johtaja, Daric LaRone oli surmannut Imperiumin turvallisuusviraston majuri Drelfinin. Majuri oli uhannut aseellaan LaRonea syytettyään tätä niskuroinnista Teardropin planeetalla suoritetun tehtävän aikana, mutta iskusotilas käänsi tilanteen omaksi edukseen ja joutui lopulta surmaamaan Drelfinin itsepuolustukseksi. Tapahtumaa todistamassa ollut nelikko—Korlo Brightwater, Taxtro Grave, Saberan Marcross ja Joak Quiller—päättivät ryhtyä karkureiksi yhdessä ystävänsä kanssa, koska pelkäsivät ISB:n rankaisevan heitä ankarasti, koska he eivät olleet tehneet mitään majurin pelastamiseksi. He onnistuivat varastamaan Suwantekin TL-1800 -rahtialuksen Gillian, johon oli sijoitettu huomattava määrä sotilasvarusteita ja aseistusta.

Toivoen voivansa välttyä ISB:n pidättämäksi joutumiselta ryhmä suuntasi Drunostiin—missä he kohtasivat ja tuhosivat maatyöläisten kimppuun hyökänneen liitopyöräjengin—ja Janusarin kaupunkiin Ranklingella, missä he syöksivät korruptoituneen partionjohtaja Cav'Saranin vallasta. He käyttivät nimeä "Tuomion käsi" ensimmäistä kertaa ollessaan Ranklingella, kun LaRone—joka oli valittu ryhmän puhemieheksi—ei keksinyt riittävän nopeasti kelvollista tekaistua tunnistenumeroa ryhmälle. Yhteys Cav'Saranin ryhmän ja liitopyöräjengin välillä johdatti iskusotilaat BloodScar-piraattien jäljille, jotka olivat värvänneet muita laittomia ryhmiä Shelshan sektorissa. Yhdessä Han Solon ja Luke Skywalkerin kanssa, jotka myös jahtasivat piraatteja, Tuomion käsi suuntasi Geppariniin, mistä he löysivät yhdistävän tekijän piraattien ja Barshnis Choardin, Shelshan sektorin kuvernöörin, väliltä. He seurasivat johtolankaa Shelkonwaan, minne myös Millennium Falconin miehistö tahtoi mennä, koska heidän ystävänsä oli joutunut pulaan pääkaupungissa.

Kapinallisten etsiessä ystäväänsä Tuomion käsi lähti auttamaan pudonnutta avaruusalusta, joka oli laskeutunut lähistölle. Aluksen luona he tapasivat keisarillisen agentin, Mara Jaden, joka määräsi heidät auttamaan häntä pysäyttämään Caaldra-nimisen piraatin kaappaaman AT-ST:n. Taistelun jälkeen Jade suojeli LaRonea ja tämän tovereita uteliaalta 501. legioonan upseerilta, mutta vaati vastapalvelukseksi, että iskusotilaat auttaisivat häntä tunkeutumaan kuvernöörin palatsiin. Jadella oli syytä uskoa, että kuvernööri Choard oli Imperiumin petturi. Ryhmä onnistui tunkeutumaan palatsiin ja Tuomion käsi saavutti kuvernöörin ensimmäisenä koettaen pidättää tämän viedäkseen kuvernöörin vastaamaan oikeudessa petossyytteeseen. Ollessaan erillään iskusotilaista Jade oli saanut kuulla viiden karkureiksi ryhtyneen iskusotilaan ryhmästä ja oivalsi kyseessä olevan Tuomion käden, mutta kun Darth Vader kuulusteli ryhmää, nainen suojasi heitä uudelleen, väittäen heidän kuuluvan hänen komentoonsa. Kuultuaan koko totuuden Tuomion kädeltä, samoin kuin heidän syynsä karkuruuteen, Jade päätti antaa ryhmän mennä omille teilleen sillä välin, kun hän tutkisi asiaa.

Seuranneiden kahden kuukauden ajan Tuomion käsi matkusti paikasta toiseen, hankkiutuen eroon vähäisistä ongelmista, kuten palkkasotilasryhmistä ja korruptoituneista paikallispoliitikoista, joihin Imperiumi ei kiinnittänyt huomiota. Kun Jade sai toisen tehtävän, jossa hänen piti tunkeutua kuvernöörin palatsiin—naisen saamien tietojen mukaan Polnin aurinkokunnan kuvernööri Ferrouz suunnitteli loikkaamista kapinallisten puolelle—hän päätti käyttää Tuomion kättä uudemman kerran. Jaden saatua kuulla, että kuvernööri oli pakotettu loikkaussuunnitelmaan vastoin tahtoaan—hänen perheensä oli siepattu—Tuomion käsi otti kuvernöörin suojelukseensa sillä välin, kun Jade lähti etsimään kaappaajia. Vaantaarin johtamien troukreeiden avulla iskusotilaat onnistuivat estämään kuvernöörin henkeä uhanneet hyökkäykset.

Kun kuvernööri ja tämän perhe oli saatu turvaan, Vaantaar vaati LaRonea tovereineen mukaansa tapaamaan troukreeiden salaperäistä herraa. Vaantaar kuljetti Tuomion käden Admonitorille, missä he tapasivat komentajakapteeni Thrawnin, joka oli kiinnostunut lisäämään LaRonen ja hänen toverinsa komentoonsa varjoimperiumiinsa, jonka oli perustanut Tuntemattomille alueille. Hän tahtoi ryhmän kouluttavan uuden sukupolven iskusotilaita, joiden joukkoon myös muukalaiset olisivat tervetulleita. Mietittyään asiaa hetken Tuomion käsi päätti hyväksyä tarjouksen ja nimetä uuden yksikkönsä 501. legioonan mukaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karkureiksi ryhtyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaRone: ”Kuten Brightwater huomautti, minä olin se, joka tappoi Drelfinin. Ehkä te muut voitte vielä palata yksiköihinne.
Quiller: ”Tietysti, kuten Grave huomautti, Palpatinen Imperiumi ei ehkä ole enää palveluksemme arvoinen. Olin siinä käsityksessä, että olimme jo miettineet asiaa, kun koko homma karkasi käsistä.
―LaRone ja Quiller pohtivat erinäisiä käsityksiä karkuruudesta[lähde]

Puoli vuotta Yavinin taistelun jälkeen Imperial-luokan tähtituhoaja Reprisal sai tehtäväkseen poistaa Teardropin planeetalla huhujen mukaan sijainneet kapinallisten tukikohdan. Kaikki kapinalliset ehtivät pois ennen Reprisalin saapumista, mutta kapteeni Ozzel päätti siitä huolimatta lähettää joukkonsa hyökkäykseen kukkuloilla ollutta, epäiltyä kaupunkia vastaan. Hyökkäykseen osallistuneiden iskusotilaiden joukossa olivat Daric LaRone, Taxtro Grave, Joak Quiller ja Saberan Marcross, joiden ystävä, tiedustelusotilas Korlo Brightwater oli samaan aikaan kaupungin ulkopuolella partioimassa. Imperiumin turvallisuusviraston jäsenet, jotka olivat iskuryhmän mukana, määräsivät sotilaat ampumaan suojattomia siviilejä—LaRonen tekemien havaintojen mukaan muukalaiset olivat ensimmäisiä uhreiksi joutuneita.[1]

Joitakin päiviä taistelun jälkeen ISB:n majuri Drelfin tapasi LaRonen ja hänen toverinsa sattumalta Reprisalin käytävällä. Hän tunnisti LaRonen ja syytti tätä niskuroinnista ja petturuudesta—iskusotilas oli tahallaan ampunut ohitse Teardropin siviileistä, jotka hänen oli ollut määrä teloittaa ja ISB:n edustajat olivat huomanneet hänen laukaustensa epätarkkuuden. Kohtaaminen päätyi siihen, että Drelfin uhkasi LaRonea aseella ja koulutetun sotilaan taistelurefleksit ottivat hänestä ylivallan. LaRone sieppasi aseen itselleen ja ampui majurin itsepuolustukseksi. LaRonen neljä ystävää, jotka olivat seuranneet tapahtumia, ymmärsivät toverinsa olevan pahoissa vaikeuksissa—myös heidän oma tilanteensa oli kyseenalainen, koska he eivät olleet mitenkään pyrkineet pysäyttämään LaRonea. ISB:n majurin kuolema havaittaisiin varmasti pian, joten ryhmä tuli siihen tulokseen, että heidän ainoa vaihtoehtonsa olisi lähteä Reprisalilta välittömästi. Quillerin neuvosta he ottivat haltuunsa yhden muunnellun aluksen, jonka ISB oli tuonut mukanaan. He valitsivat pakoaluksekseen Suwantek systemsin TL-1800 rahtialuksen nimeltä Gillia. Päästäkseen pois Reprisalilta LaRone teeskenteli olevansa majuri Drelfin ja huijasi aluksen pudottautumaan hyperavaruudesta, jotta he voisivat lähteä ennen kuin kukaan saisi tietää Drelfinin kuolemasta. Koska ISB oli tunnettu tehtävistä, jotka jättivät laivaston ulkopuolelle, huijaus onnistui ja Gillia pääsi lähtemään.[1]

Tutkiessaan uutta alustaan iskusotilaat löysivät valikoiman erilaisia haarniskoita ja aseita, minkä lisäksi tarjolla oli väärennettyjä henkilökortteja ja rahaa—myös alusta varten oli sarja väärennettyjä rekisteriotteita. Nähdessään kaikki sotilasvarusteet ryhmä arveli, että he voisivat ryhtyä palkkasotureiksi, mutta he muistivat yhä valan, jonka olivat vannoneet Imperiumin ja Uuden järjestyksen nimissä, minkä seurauksena he olivat vastahakoisia tarjoamaan palveluksiaan rikollisille. Teardropin joukkomurhan seurauksena—jonka he olivat yhdistäneet Alderaanin tuhosta kuulemiinsa huhuihin—he olivat pohtineet, josko heidän siihen asti uskollisesti palvelemansa Imperiumi todella oli palvelemisen arvoinen. Koska ISB:n Gillialle lastaama suuri rahasumma mahdollisti iskusotilaiden selviytymisen toistaiseksi ilman työtäkin, he päättivät suunnata Drunostiin ostamaan polttoainetta ja varusteita ennen kuin etsisivät pysyvämpää piilopaikkaa.[1]

LaRonen ja Graven ollessa ostoksilla Drunostissa liitopyöräjengi hyökkäsi maanviljelijöiden ryhmän kimppuun lähellä iskusotilaiden Suwantekin parkkipaikkaa. Koska LaRone oli kasvanut maanviljelijänä, hän tahtoi auttaa pulaan joutuneita—hän ei tiennyt "maanviljelijöiden" todellisuudessa olevan kapinaliiton aseiden salakuljettajia—ja yhdessä tovereidensa kanssa he piankin hoitelivat liitopyöräilijät ja päästivät maanviljelijät jatkamaan matkaansa. Tapaus kuitenkin pakotti heidät lähtemään Drunostista ennen kuin he olivat saaneet kaikki tarvitsemansa varusteet—he eivät tahtoneet jäädä odottamaan, josko Reprisal jäljittäisi heidät planeetalle. Lyhyt taistelu jengiä vastaan kuitenkin pakotti iskusotilaat miettimään keskinäistä arvojärjestystään, koska he tiesivät taistelutilanteiden vaativan yhtä johtamaan toimintaa, kun muut tottelisivat käskyjä. Lopulta LaRone valittiin toimimaan ryhmän johtajana.[1]

Tuomion käden synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaRone: ”Hyvä on, annan periksi. Sanokaa joku se jo.
Grave: ”Hyvä on. Tuomion käsi?
―LaRone ja Grave sen jälkeen, kun ensimmäinen oli keksinyt nimen ryhmälle[lähde]

Heidän lähdettyään Drunostista LaRonen ryhmä suuntasi Ranklingeen, missä he aikoivat ostaa loput tarvikkeensa, mutta heidän laskeuduttuaan Janusarin kaupunkiin kersantti Whisteer paikallisesta partiojoukosta koetti kiristää heitä. Partion jäsenet myös takavarikoivat kaksi Suwantekissa ollutta Aratech kiituripyörää. Partion poistuttua paikalta avaruussataman työntekijä kertoi partiopäällikkö Cav'Saranin olevan kiristyksen takana sen jälkeen, kun tämä oli ottanut koko kaupungin hallintaansa. Moinen valta-aseman väärinkäyttö raivostutti LaRonea ja tämän tovereita, jotka päättivät vapauttaa kaupungin rehellisinä pysyneiden entisten partion jäsenten avulla, jotka olivat menettäneet työnsä Cav'Saranin valtauksen seurauksena. Käytettyään päivän suunnitelmia ja ostoksia tehden LaRone johti ryhmänsä Partioiden keskukseen. Heidän yhteyshenkilönsä avaruussatamasta odotti heitä yhdessä entisten partion jäsenten ja suurehkon ihmisjoukon kanssa. LaRonen vaatiessa Cav'Sarnia tilille toimistaan partiopäällikkö päätti taistella uskollisimpien seuraajiensa avustamana, mutta iskusotilasviisikko kaatoi heidät nopeasti. Kun entinen vanhempi upseeri, eversti Atmino—jolle LaRone oli uskonut kaupungin johtajuuden—tiedusteli iskusotilailta näiden yksikkötunnusta, LaRone käytti "Tuomion kättä" parempien nimi-ideoiden puuttuessa. Vaikka muut ryhmän jäsenet kiusoittelivat LaRonea nimen vuoksi—aluksi LaRone itsekin piti nimeä melko säälittävänä—he päättivät pitää sen.[1]

Vastanimetty Tuomion käsi kävi sen jälkeen lävitse tiedot, jotka he olivat saaneet Cav'Saranin tiedostoista ja vertasivat niitä tietoihin, joita heillä oli Drunostissa tavatusta liitopyöräjengistä. He havaitsivat molemmilla ryhmillä olevan epäilyttäviä yhteyksiä BloodScareiksi kutsuttuun piraattijärjestöön. Tuomion käsi päätti palata Drunostiin etsimään lisää tietoja liitopyöräläisistä, mutta sen sijaan he löysivät yhden maanviljelijöistä keskustelemassa epäilyttävän joukon kanssa, johon kuului kaksi ihmistä ja wookiee. Uskoen, että ryhmällä saattoi olla yhteyksiä piraatteihin, he seurasivat näitä Purnhamin aurinkokuntaan, missä he muodostivat väliaikaisen liiton heidän kanssaan tuhotakseen tunnetun piraattijoukkion. Kahdelta vangitulta piraatilta he saivat kuulla BloodScarien keräävän pienempiä ryhmiä komentoonsa. Piraatit kertoivat LaRonelle myös Caaldrana tunnetusta palkkasoturista, joka oli tavannut piraattien johtajan. Piraateilta saadut tiedot eivät kuitenkaan olleet niin hyödyllisiä, mitä LaRone oli toivonut.[1]

Keskustelu kahden ihmisen kanssa, joita he olivat seuranneet, osoittautui hedelmällisemmäksi, mutta Tuomion kädellä ei ollut aavistustakaan, miten merkittäviä kapinallisia he olivat tavanneet—Millennium Falconin miehistö koostui Han Solosta, Chewbaccasta ja Luke Skywalkerista. Solo oli erittäin epäluuloinen LaRonea ja tämän tovereita kohtaan—vaikka ei aavistanutkaan näiden keisarillista taustaa—mutta he onnistuivat silti tekemään yhteistyötä jäljittääkseen todennäköisimmän sijainnin BloodScarien tukikohdalle. LaRone päätti sulkea Solon, Skywalkerin ja Chewbaccan kolmeen hyttiin sillä välin, kun he seurasivat saamaansa vihjettä Gepparinin aurinkokuntaan, josta uskoivat löytävänsä piraatit. Saapuessaan Geppariniin piraattien lisäksi Tuomion käsi löysi myös Reprisalin. Tähtituhooja oli saapunut paikalle vähän ennen heitä, koska kapteeni Ozzel ja tämän ISB tuttava, Vak Somoril tahtoivat tuhota piraattien tukikohdan surmatakseen keisarillisen agentin, Mara Jaden, joka oli soluttautunut tukikohtaan. Keisarilliset upseerit uskoivat naisen saaneen tietää heidän hukanneen viisi iskusotilasta. Todellisuudessa Jadella ei ollut aavistustakaan LaRonen ja tämän tovereiden karkuruudesta, mutta erityistehtäviin koulutetut miehet, jotka oli lähetetty naisen mukaan, mainitsivat aiheesta tälle ennen kuolemaansa. Jade ei kuitenkaan ollut kovin kiinnostunut karkureista, koska hänen oma tehtävänsä oli huomattavasti tärkeämpi.[1]

LaRonen ja tämän ystävien pyrkiessä karkuun Reprisalia Skywalker, Solo ja wookiee pääsivät pakoon hyteistään ja heidän hyvin ajoitettu apunsa mahdollisti koko joukon pakenemisen Reprisalin vetosäteestä. Chewbacca, joka lensi Millennium Falconia, houkutteli Reprisalin peräänsä hyödyttömään takaa-ajoon kohti Alderaanin aurinkokuntaa sillä välin, kun iskusotilaat laskeutuivat ja tutkivat piraattien tukikohdan jäänteitä. Komentobunkkerista he löysivät viestiyhteyden, jota oli käytetty yhteyden pitoon Shelkonwan, Shelshan sektorin pääkaupungin, kanssa. Koska Solo ja Skywalker—jotka olivat saaneet tietää ystävänsä olevan hankaluuksissa Shelkonwassa—tahtoivat päästä planeetalle, ryhmät päättivät pysyä yhdessä vielä jonkin aikaa, vaikka molemmat olivat saneet tietää toisen osapuolen yhteyksistä joko Imperiumiin tai Kapinaliittoon. Chewbaccan palattua Millennium Falconin kanssa koko seurue lähti matkaan.[1]

Keisarin käden alaisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinulla on koko viidessadasensimmäinen. Ethän toki kadehdi minun Tuomion kättäni.
―Mara Jade Darth Vaderille[lähde]
Jade ja iskusotilaat kohtaavat AT-ST:n

Tuomion käden saapuessa Shelkonwaan Solon, Skywalkerin ja wookieen kanssa he löysivät Executorin planeetan kiertoradalta. Tämä oli seurausta siitä, että sithin musta valtias Darth Vader oli henkilökohtaisesti saapunut etsimään Organaa, jonka vierailusta Makrin Cityyn Vader oli kuullut Vilim Disralta. Väärennetty sotilastunnus mahdollisti Suwantekin laskeutumisen ongelmitta Greencliffin avaruussatamaan. Koska kaupunki kuhisi 501. legioonan iskusotilaita, Tuomion käsi päätti saattaa kapinallisia näiden etsiessä ystäväänsä, jotta kapinalliset eivät jäisi keisarillisten käsiin. Seurueen lähestyessä kohdettaan—Skywalker käytti Voimaa paikantaakseen Organan ja ohjatakseen matkatoverinsa reiteille, joilla he välttyivät keisarillisilta partioilta—he näkivät, miten pieni avaruusalus ammuttiin alas lähettyvillä. LaRone päätti, että heidän velvollisuutensa oli mennä auttamaan onnettomuuspaikalla ja hän määräsi kapinalliset liittolaisensa jatkamaan etsintöjä itsekseen sillä välin, kun he kävisivät katsomassa mitä oli tapahtunut.[1]

Tuomion käsi löysi nuoren, punatukkaisen naisen taistelemassa AT-ST:tä vastaan, joka oli ampunut naisen aluksen alas. Nainen käytti korkeimman tason keisarillista tunnistuskoodia vaatien iskusotilaiden apua kaapatun kulkuneuvon pysäyttämiseen. Myös Chewbacca&mdahs;joka lensi Suwantekia ja antoi raskasta ilmatukea—ja Solon ryhmä auttoivat, vaikka tahtoivat välttää ylimääräistä huomiota löydettyään Organan. Pian taistelun jälkeen virallinen iskusotilaspartio osui paikalle, mutta nuori nainen—Mara Jade, keisarin käsi—suojasi LaRonen ryhmää huomattuaan näiden vastahakoisuuden kertoa henkilöllisyyttään. Jade väitti Tuomion käden olevan hänen komentoonsa annetun erityistyöryhmän. Jaden ja LaRonen ryhmän lähdettyä yhdessä paikalta nainen vaati iskusotilaita kertomaan sen, mitä nämä olivat salanneet tavallisilta sotilailta. LaRone kuitenkin punoi puolitotuuksista tarinan, jolla peitti heidän todellisen asemansa sotilaskarkureina. Jade hyväksyi selityksen vaatien vastapalvelukseksi, että Tuomion käsi ottaisi toistaiseksi käskynsä suoraan häneltä, mihin iskusotilaat vastahakoisesti suostuivatkin.[1]

Koska Marcross oli kotoisin Makrin Citystä, hän opasti toverinsa ja Jaden kuvernöörin palatsin salaiselle ovelle—hän oli saanut tietää ovesta jo teini-ikäisenä, koska kuvernöörin poika, Crayg oli käyttänyt sitä karatakseen kaupunkiin ystävänsä kanssa. Seurueen löydettyä salaisen sisäänkäynnin Jade otti jälleen komennon johdattaen ryhmän hieman kauemmas, paikkaan jossa hän pystyi kenenkään huomaamatta leikkaamaan valosapelillaan aukon muuriin. Palatsin alueelle päästyään ryhmä hajaantui Brightwaterin suunnatessa kiituripyörällään rakennuksen pääovelle estämään mahdolliset pakoyritykset sen kautta sillä välin, kun Jade johdatti muut neljä puutarhan poikki palatsin keittiön takaovelle. Vasta palatsin alueella Jade kertoi tehtävästään LaRonelle—nainen epäili kuvernööriä petoksesta, koska tämä hänen tietojensa mukaan oli juonitellut piraattien kanssa sekä pyrkinyt surmaamaan Jaden. Keisarillisen agentin käsityksen mukaan kyseiset toimet vaativat kuvernöörille kuolemantuomiota, jonka nainen aikoi iskusotilaiden avulla panna täytäntöön. Ryhmän kulkiessa kuvernöörin puutarhan poikki kookas ja helposti syttyvä kasviolento säikäytti iskusotilaat, jotka paljastivat läsnäolonsa ampumalla ilmestystä. Tapaus pakotti Jaden improvisoimaan tunkeutumissuunnitelmaa ja eroamaan Tuomion käden seurasta, jotka tunkeutuivat palatsiin keittiön ovesta sillä välin, kun agentti leikkasi itselleen oven ylemmän kerroksen seinään.[1]

Ollessaan erillään Tuomion kädestä Jade sai Caaldralta kuulla viiden iskusotilaan karanneen Reprisalilta ja päätteli kyseessä olevan hänen tapaamansa ryhmän. Jaden koettaessa selviytyä Caaldran aiheuttamista hankaluuksista iskusotilaat löysivät tiensä palatsin keittiön läpi juhlasaliin, missä he pyrkivät pidättämään kuvernööri Choardin oikeudenkäyntiä varten. Yllättäen Marcross kuitenkin kääntyi tovereitaan vastaan—hän oli salannut näiltä olevansa sukua kuvernöörille—ja luovutti aseensa Choardille. Kuvernööri kuitenkin käänsi aseen sukulaistaan kohti ja paljasti todella suunnitelleensa Shelshan sektorin itsenäisyyttä Imperiumista. Sukulaisen rakkaus ei silti ollut sokaissut Marcrossia, joka oli epäillyt kuvernööriä petturiksi rikollisten käyttämän holoyhteystunnuksen perusteella, ja joka oli antanut tälle lähes tyhjiin ammutun aseen—kiväärissä oli riittävästi virtaa enää yhteen laukaukseen. Juhlasalin parvekkeelle päässyt Jade auttoi pinteessä olleita iskusotilaita sumukanisterilla, joka hämäsi kuvernöörin ja pelasti siten Marcrossin hengen. Vaikka kuvernöörin avoin tunnustus ja hyökkäys LaRonen ryhmän kimppuun todisti hänen syyllistyneen petokseen Imperiumia vastaan, LaRone vaati tovereitaan jättämään Choardin eloon oikeudenkäyntiä varten. Pian myös parvekkeella ollut Jade liittyi joukkoon ja kaikessa hiljaisuudessa juonittelun takana ollut Vilim Disra saapui paikalle syyttämään kuvernööriä yhdessä Darth Vaderin kanssa.[1]

Vaderin ja tämän 501. legioonan saapuessa paikalle LaRone tovereineen oli varma että heidän viimeinen hetkensä oli koittanut—sanomattakin hän tiesi Jaden saaneen selville Tuomion käden karkuruuden ja pelkäsi naisen ilmiantavan heidät. LaRonen ja tämän ystävien yllätykseksi agentti kuitenkin suojasi heitä uudemman kerran, verraten "omaa Tuomion kättään" Vaderin johtamaan iskusotilaiden legioonaan. Johdatettuaan karkuri-iskusotilaat pois vaaravyöhykkeestä Vaderin kanssa Jade kuitenkin vaati saada kuulla koko totuuden siitä, miksi he olivat ryhtyneet karkureiksi ja mitä tehneet sen jälkeen. Vaikka Jade uskoi vahvasti Imperiumin hyvyyteen, hän ymmärsi LaRonen ja tämän ystävien päätöksen ja lupasi selvittää kuka oli syyllinen Teardropin tapahtumiin. Nainen myös päästi iskusotilaat menemään omille teilleen, vaatien näitä kuitenkin luopumaan Tuomion käden nimestä ja pysymään poissa hankaluuksista. Jaden annettua iskusotilaiden alukselle—jolla Solo, Chewbacca, Skywalker ja Organa piileskelivät—lähtöluvan planeetalta Tuomion käsi erosi kapinallisten seurasta. Keisarillisen agentin kehotuksesta huolimatta Tuomion käden jäsenet kuitenkin tahtoivat jatkaa ryhmän toimintaa.[1]

Lopun alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loppumme lähestyy jo. Me tiedämme sen. Lähdetään sitten näyttävästi.
―Brightwater[lähde]

Shelkonwan tapahtumia seuranneiden kahden kuukauden ajan Tuomion käsi pysyi liikkeellä, siirtyen planeetalta toiselle ja suorittaen kaikkialla aiemman kaltaisia tehtäviä. Sankareina toimiminen kuitenkin kulutti Tuomion käden varusteita ja ISB:n alukselle varastoimia rahavaroja vakavasti, minkä vuoksi kolmen kuukauden toiminnan jälkeen ryhmän oli pakko alkaa harkita uransa lopettamista. Yhden palkkasotureiden keskittymän tuhouduttua Tuomion käden toimesta, iskusotilaiden oli pakko myöntää, että heidän varusteensa eivät kestäisi enää kovinkaan pitkään. Pohtiessaan asiaa he tulivat lopputulokseen, että jäljellä olevilla varusteilla he selviytyisivät ehkä vielä muutamasta tehtävästä—erityisesti heitä kiinnosti vaalivilppi, joka oli tapahtunut Elegassolla. Matkalla Elegassolle Tuomion käsi päätti poiketa Pickerinillä selvittämässä yksinkertaiselta vaikuttaneen tapauksen, jossa joukko kuvanveistäjiä oli pakotettu orjatyöhön.[2]

Tuomion käden laskeuduttua Pirckerinille heitä vastaan kuitenkin tehtiin välittömästi kaasuhyökkäys, joka tainnutti pahaa aavistamattoman ryhmän. Kun Tuomion käden kaapanneen ryhmän johtaja saapui paikalle, LaRonelle ja tämän tovereille selvisi, että koko tarina orjatyövoimana käytetyistä taiteilijoista olikin ollut vain kieron, elegassolaisen poliitikon, Bok Yostin, juoni saada heidät vangeiksi. Yost oli osannut arvata Tuomion käden pyrkivän puuttumaan väärennettyihin vaaleihin ja järjestänyt palkkasotilaiden avustuksella ansan iskusotilaille. Tuomion käden loppu vaikutti jo koittaneen, kun Mara Jade yllättäen ilmestyi paikalle ja pelasti ryhmän. Jade oli saanut tehtäväkseen selvittää Candorasin sektorin kuvernöörin, Bidor Ferrouzin epäillyn yrityksen loikata Kapinaliiton puolelle. Nainen muisti LaRonen ryhmän aikaisemmasta kohtaamisestaan näiden kanssa Shelkonwassa, ja päätti hyödyntää ryhmän apua uudemman kerran. Tuomion käden jäsenille oli selvää, ettei Jade hyväksyisi kieltävää vastausta, minkä lisäksi he olivat suunnitelleet suorittavansa viimeisenä tehtävänään jotakin suurta ja merkittävää—he arvelivat petollisen kuvernöörin pysäyttämisen sopivan hyvin siihen luokkaan.[2]

Heidän saapuessaan Poln Majoriin, Candorasin sektorin pääkaupunkiin, Quiller huomasi tutun oloisen YT-1300 rahtialuksen laskeutumisalustalla: Millennium Falcon. Vaikka Marcross arveli Solon ja tämän ystävien läsnäolon todistavan kuvernöörin petturuuden, ryhmä katsoi parhaaksi olla mainitsemassa asiasta Jadelle, ainakaan ennen kuin he ehtisivät puhua Solon itsensä kanssa. Tuomion käden kuljeskellessa tiedustelemassa avaruussatamassa he osuivat paikalle kahden muukalaislajin välienselvittelyyn. Joukko pineatheja syytti troukree kauppiaita huonolaatuisen tavaran myynnistä ja tilanne uhkasi riistäytyä väkivaltaiseksi. LaRone sekaantui asiaan tovereidensa kanssa ja onnistui ratkaisemaan kiistan ilman verenvuodatusta. Tilanteen rauhoituttua troukreeiden johtaja, Vaantaar, kertoi LaRonelle ja tämän tovereille ryhmänsä paenneen sotalordi Nuso Esvan hyökkäyksen tieltä Poln Majoriin. Kiitoksena kiistan ratkaisusta Vaantaar lahjoitti yhden kansansa tekemistä veitsistä Tuomion käden jäsenille—erityisesti erikoisia esineitä keräillyt Brightwater oli ihastunut lahjaan.[2]

Seuranneena päivänä Jade auttoi LaRonea ja Marcrossia naamioitumaan osaksi Ferrouzin palatsia vartioinutta iskusotilasosastoa. Sotilaiden avulla hän itse tunkeutui palatsin alueelle—nainen teeskenteli vankia, jota iskusotilaat epäilivät myymälävarkaudesta. Laronen ja Marcrossin ollessa Jaden kanssa palatsissa muut Tuomion käden jäsenet olivat vartiossa ulkopuolella päätyen todistamaan mellakkaa, jonka keskelle pahaa aavistamaton Skywalker oli joutunut kuvernöörin väitettynä murhaajana. LaRonen käskystä Grave, Quiller ja Brightwater pelastivat nuoren jedin. Samoihin aikoihin Jade sai kuulla kuvernööri Ferrouzilta, miten tämän perhe oli siepattu, jotta kuvernööri saatiin pakotettua tekemään sopimus kapinallisten kanssa. Sieppauksen takana oli Ferrouzin mukaan sama Nuso Esva, josta Tuomion käsi oli jo kuullut puhuttavan—keskustellessaan pelastamansa Skywalkerin kanssa Brightwater kuuli Kapinaliiton läsnäolon myös liittyvän jotenkin sotalordiin. Jaden keskustelua kuvernöörin kanssa seurannut hyökkäys miehen toimistoon vahvisti naisen uskoa petturiksi syytetyn selitykseen. Jade, kapinallisia edustanut Vestin Axlon ja kuvernööri olivat vaikeuksissa hyökkääjiä vastaan, mutta LaRonen ja Marcrossin hyvin ajoitettu apu käänsi tilanteen heidän voitokseen. Tajuton Ferrouz mukanaan Jade johdatti iskusotilaskaksikon ja Axlonin kuvernöörin salakäytävän kautta suhteelliseen turvaan palatsin ulkopuolelle.[2]

Kuvernöörin suojana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaRone: ”Meillä on hankaluuksia. Kuvernööri Ferrouz soitti juuri Pakrielle ja kertoi, missä me olemme.
Jade: ”Hän mitä?
LaRone: ”Hän sanoo tahtoneensa houkutella osan heistä pois perheensä luota sinun hyväksesi.
―LaRone ja Jade kuvernööri Ferrouzin uhkarohkeasta tempauksesta[lähde]

Jade, Axlon, LaRone ja Marcross onnistuivat piilottamaan kuvernööri Ferrouzin erään Whitestone Cityn kahvilan kellariin. Myös loput Tuomion käden jäsenet liittyivät siellä heidän seuraansa, tehtävänään suojella kuvernööriä sillä välin, kun Jade lähtisi selvittämään, mitä oli meneillään. Pian Jaden lähdettyä Skywalker otti yhteyttä LaRonen ryhmään yhteysradiolla, jonka oli löytänyt Brightwaterin hänelle lainaamien tavaroiden joukosta—jedin oma yhteysradio oli vahingoittunut mellakan aikana. Axlon, joka oli iskusotilaiden seurassa, vaati Skywalkeria liittymään heidän seuraansa vastoin iskusotilaiden tahtoakin. Axlonin itsepäinen vaatimus saada Skywalker heidän seuraansa herätti Graven epäilykset—iskusotilas oli kuullut, miten mellakan aloittajat olivat väittäneet nuoren jedin surmanneen kuvernöörin valosapelilla—ja ensimmäinen epäilys johti sarjaan muita. Ymmärrettyään paljastuneensa yhdeksi mellakoitsijoiden tietolähteistä Axlon tarttui aseeseen ampuen laukauksen sekä Quilleriin että Graveen. Axlonin toimien odottamattomuus yllätti LaRonen ja hänen toverinsa täysin—vain Marcross ehti kohottaa aseensa, jonka kapinallinen kuitenkin ampui toimintakyvyttömäksi—ja miehellä oli tilanne hallinnassa ennen kuin Tuomion käsi ehti tehdä mitään.[2]

Uskoen olevansa tilanteen herrana Axlon suostui selittämään toimiaan Tuomion kädelle ja tajuihinsa tulleelle kuvernööri Ferrouzille. Brightwater, joka oli tehnyt parhaansa auttaakseen kahta haavoittunutta toveriaan siirtyi toisten kahden seuraan—tiedustelusotilaan liikkuessa LaRone huomasi tämän kävelevän laahaten ja pelkäsi myös hänen loukkaantuneen kahakassa Axlonin kanssa. Kapinallisen puhuessa yhteysradion välityksellä mellakkaa järjestäneelle yhteyshenkilölleen Brightwaterin kävelyn erikoisuus selvisi: tämä oli sujauttanut troukreeilta saamansa veitsen jalkansa ja housujensa väliin, minkä jälkeen iskusotilas siirsi aseen toisen jalkansa päälle odottamaan mahdollisuutta toimia Axlonia vastaan. Axlonin yhteysradiopuhelun aikana Ferrouz oli ryhtynyt ujuttamaan likööripulloa pois hyllystä ja puhelun päätyttyä LaRone tovereineen puhutti kapinallista harhauttaakseen tätä kuvernöörin toimista. Axlon selitti Tuomion kädelle, millaisen sopimuksen oli tehnyt sotalordi Nuso Esvan kanssa—vihassaan Alderaanin tuhon vuoksi kapinallinen oli sokea petokselle, jonka sotalordi oli punonut saadakseen Axlonin toimimaan tahtonsa mukaan.[2]

Juuri, kun Ferrouz oli saanut tavoittelemansa väkijuomapullon käsiinsä yksi hänen suojakseen asetelluista iskusotilaan panssareista putosi kääntäen Axlonin huomion kuvernöörin puoleen ja avaten siten tilaisuuden Brightwaterille. Tiedustelusotilas potkaisi veitsensä Axlonin vieressä olleelle Quillerille—tämän jalkahaava, vaikka kivulias, ei estänyt kokonaan liikkumista kuten kapinallinen oli luullut—joka upotti aseen Axloniin päättäen kapinallisen elämän. Axlonin kaaduttua LaRone kiiruhti ottamaan yhteyttä Skywalkeriin ja selitti tälle tilanteen neuvoen nuorta jediä pysymään poissa heidän piilopaikastaan siltä varalta, että joku Axlonin yhteyshenkilöistä seuraisi häntä. LaRonen lieväksi yllätykseksi iskusotilaille selvisi asian olevan toisin päin: Skywalker oli päässyt asemaan, jossa hän pystyi seuraamaan Stelikagia ja tämän tovereita.[2]

Muiden Tuomion käden jäsenten ihmettelystä ja lievästä vastustuksesta huolimatta LaRone käytti Axlonin yhteysradiota kertoakseen tapahtumista kapinallisille ja saadakseen avaruussatamassa olleen Chewbaccan tuomaan Suwantekissa olleen siirrettävän bactatankin Gravea varten, joka kipeästi tarvitsi lääkintää. Samoihin aikoihin hän myös lähetti Brightwaterin ulos heidän suojapaikastaan etsimään apujoukkoja troukreeista, jotka Tuomion käsi oli tavannut pian saavuttuaan kaupunkiin. Jaden koettaessa etsiä kuvernöörin vaimoa ja tytärtä samaan aikaan, kun Skywalker seurasi mellakan järjestäjiä Tuomion käden iskusotilailla ei ollut muuta tehtävää kuin valmistella puolustuskaan kellarissa ja koettaa pitää Ferrouz hengissä siinä tapauksessa, että viholliset löytäisivät heidät. Chewbacca toi Suwantekin baktatankin ja pian myös Brightwater palasi troukree-vahvistusten kanssa.[2]

Quillerin annettua troukreeille pikakurssin iskusotilaiden taktiikoista ja laseraseiden käytöstä koko joukko saattoi vain odottaa tapahtumien kehitystä. Jaden löydettyä tiensä sieppaajien piilopaikkaan ja ilmoitettua tiellään olevan joukon suuruudesta Ferrouz päätti auttaa naista houkuttelemalla osan siepattuja vartioivista pois. Iskusotilaiden hankaluudeksi hänen keinonsa oli yhtä yksinkertainen kuin vaarallinenkin: kuvernööri kertoi heidän piilopaikkansa petturiksi uskotulle majuri Pakrielle teeskennellen pyytävänsä tältä apua. Ensimmäistä hyökkäystä ei tarvinnut pitkään odottaa, mutta iskusotilaat olivat valmistautuneet siihen ja yritys torjuttiin verraten helposti. Seuranneella hyökkäysaallolla oli tukenaan jopa E-Web raskas pikasädease, mutta silti Tuomion käsi liittolaisineen oli voittoisa, vaikka he menettivät yhden troukreeista tämän heittäydyttyä suojaamaan LaRonea omalla ruumiillaan.[2]

Uudelle uralle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaRone: ”Kuten jo sanoin, arvostamme tarjoustanne, sir. Mutta olemme nähneet jo tarpeeksi toimintaa. Luultavasti enemmän kuin tarpeeksi.
Thrawn: ”Ymmärsitte minut väärin, ryhmänjohtaja. En tahdo teistä taistelijoita. Tahdon teidän ryhtyvän kouluttajiksi.
―LaRone ja komentajakapteeni Thrawn[lähde]

Troukreen uhrausta seuranneessa hiljaisuudessa Tuomion käsi äkkiä huomasi baktatankissa maanneen Graven tulleen tajuihinsa. Vaikka tarkka-ampuja oli yhä huonokuntoinen, hän tahtoi osallistua heidän asemansa puolustamiseen. Kolmas hyökkäys heidän kellaritukikohtaansa vastaan tuli kahvilan tarvikehissin kautta, jonka hyökkääjät räjäyttivät kappaleiksi. Koska Tuomion käden jäsenet liittolaisineen olivat osanneet päätellä hyökkääjiensä taktiikan oikein, he olivat järjestäytyneet asemiin, jotka mahdollistivat tehokkaan puolustuksen. Yhä baktatankissa maaten Grave, jota hyökkääjät eivät olleet pitäneet minkäänlaisena uhkana, kaatoi huomattavan osan vihollisista. Huomattuaan, etteivät pystyneet murtamaan Tuomion käden puolustusta, Nuso Esvan joukot päättivät räjäyttää koko kahvilan, jonka kellarissa iskusotilaat piileskelivät. Troukreet, joiden apujoukot olivat sillä välin saapuneet kahvilan yläpuolelle, kuitenkin estivät suunnitelmat Vaantaarin johdolla, minkä lisäksi he sulkivat vastustajiensa käyttämän yhteysradionhäirintälaitteen. Kivuttuaan tarvikehissin raunioiden kautta kahvilan takana olleelle kujalle LaRone ja Marcross yllättyivät huomatessaan tilanteen olevan troukreeiden hallinnassa, mikä myös herätti heissä epäilyn, etteivät muukalaiset ehkä olleetkaan pelkkiä harmittomia pakolaisia, kuten nämä olivat aiemmin väittäneet.[2]

Vaantaarin liityttyä heidän ja troukree-ryhmän seuraan kujalla, muukalainen antoi selvin sanoin ymmärtää, että tahtoi iskusotilaiden lähtevän mukaansa. Muukalainen myös kertoi Tuomion kädelle tietävänsä keitä nämä olivat ja käytti sitä tietoa suostutellakseen LaRonen lähtemään mukaansa tapaamaan troukreeiden salaperäistä herraa. LaRonen vihjatessa, etteivät he ehkä olleet halukkaita seuraamaan salaperäisiä liittolaisiaan Vaantaan antoi ymmärtää aikovansa käyttää jopa väkivaltaa, jos iskusotilaat eivät lähtisi heidän mukaansa vapaaehtoisesti. Varmistettuaan kuvernöörin turvallisuuden Tuomion käsi ei siten voinut tehdä muuta kuin seurata Vaantaarin ryhmää avaruussatamaan ja siellä |odottaneeseen alukseen, jonka tyyppi oli heille tuntematon. Vaikka LaRone kyseli yhä Vaantaarilta, kuka näiden herra oli, troukree pysyi salaperäisenä.[2]

Graven ja Quillerin toivuttua haavoistaan Vaantaar lopulta saattoi Tuomion käden jäsenet tapaamiseen herransa kanssa—kuultuaan heidän olevan Admonitorilla LaRone oli pystynyt päättelemään, kenestä oli kyse, joten komentajakapteeni Thrawnin tapaaminen ei enää yllättänyt häntä. Kapteenin suunnitelmat heidän tulevaisuutensa varalle sen sijaan yllättivät. Komentajakapteeni oli hyvin tietoinen LaRonen ja tämän toverien tilanteesta sotilaskarkureina ja tahtoi pitää heidän löytämisensä salassa ISB:n väeltä kuten myös muilta, jotka ehkä olisivat vaatineet iskusotilaita rangaistavaksi. Sen sijaan, että olisi tahtonut Tuomion käden liittyvän omien iskusotilaidensa joukkoon, Thrawn tahtoi suostutella nämä kouluttamaan varjoimperiumilleen uuden sukupolven iskusotilaita, joiden joukkoon myös muukalaiset—kuten troukreet ensimmäisten joukossa—olisivat tervetulleita. Kuultuaan Tuntemattomilla alueilla väijyvistä, Nuso Esvan kaltaisista ja pahemmistakin, uhista Tuomion käsi piankin päätti hyväksyä ehdotuksen. Pohdittuaan asiaa, he päättivät nimetä uuden yksikön 501. legioonaksi, koska näitä oli aina pidetty parhaina, ja he tahtoivat pitää oman ryhmänsä tavoitteet korkealla.[2]

Kaikkien Tuomion käden jäsenten tultua päätelmään, että he ottaisivat Thrawnin tarjoaman työn vastaan, Brightwaterin ainoa harmin aihe oli, etteivät he olleet ehtineet hyvästellä Skywalkeria ennen lähtöään—hänen aiemmin kiitoksena saamansa 'onnenkolikko' oli ollut varustevyössä, jonka tiedustelija oli lainannut nuorelle jedille ja jota hän ei ollut ehtinyt saada takaisin. Tuomion käden salaperäinen katoaminen Poln Majorista vaivasi myös Jadea jonkin aikaa tapahtumien jälkeen, mutta naisen velvollisuuden keisarillisena agenttina menivät edelle hänen tuntemastaan kaipauksesta iskusotilasryhmää kohtaan.[2]

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomion käsi esiintyi ensimmäisen kerran Timothy Zahnin romaanissa, Allegiance, joka julkaistiin vuonna 2007.[1] Tämä iskusotilasryhmä sai myös oman merkinnän The Complete Star Wars Encyclopediaan.[3] The ForceCastin haastattelussa 2007, Zahn kertoi tahtovansa kirjoittaa tarinan, jossa Thrawn sieppaisi Tuomion käden ja he sen seurauksena liittyisivät Käden Imperiumiin.[4] Tämä toteutui myöhemmin romaanissa Choices of One, joka julkaistiin 2011.[2]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]