Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Finis Valorum

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
I find your lack of faith disturbing.jpg

Lähteiden puutteesi häiritsee minua!

Tähän artikkeliin ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Paranna Jedipediaa lisäämällä lähteet. Kun asia on kunnossa, voit poistaa tämän viestin. Jos sivusta puuttuu esiintymiset, harkitse Varmista-mallinetta.

[+/–]
Valorum.jpg
Finis Valorum
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Coruscant

Syntynyt

91 eYt

Kuollut

22 eYt (ikä 69)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Mies

Pituus

170 cm

Hiusten väri

Harmaat (nuorena vaaleat)

Silmien väri

Siniset

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)

Galaktinen Tasavalta

Tiedättekö, miksi Valorum rakastaa oopperaan saapumista?... Koska se on ainoa paikka koko Coruscantissa, missä ihmiset osoittavat hänelle suosiotaan.
Senaattori Orn Free Taa, Valorumin arvostelija.[lähde]

Finis Valorum (s. 91 eYt - k. 22 eYt, Coruscant) oli coruscantlainen politiikko. Hän toimi uransa aikana kahteen otteeseen ylikanslerin virassa.

Valorum pääsi sukusuhteidensa kautta jo nuorena hyvään asemaan senaatissa, ja toimi mm. kansleri Kalpanan henkilökohtaisena avustajana vuoteen 40 eYt, jolloin Valorum itse voitti kansleriuuden äänestyksen vuonna 40 eYt.

Valorumin uran tuhosivat senaattori Palpatinen punomat juonet, joilla oli suuri vaikutus Galaktisen Imperiumin syntyyn. Lopulta Valorum äänestettiin ulos virastaan hänen toisen kanslerikautensa päätteeksi 32 eYt.

Valorum sai ensimmäisenä ulkopuolisena henkilönä itse selville, että Palpatine oli todellisuudessa sithlordi Darth Sidious. Saatuaan tämän selville Palpatine järjesti Valorumin sukkulan räjähdyksen 22 eYt. Valorum oli ehtinyt kertoa epäilyistään ainoastaan Bail Organalle.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus ja edustajaksi senaattiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valorum syntyi varakkaaseen ja vaikutusvaltaiseen perheeseen Coruscantilla 91 eYt. Valorumin on kerrottu saaneen nuorena osakseen paljon huomiota ja hemmottelua, mikä osaltaan saattoi olla esteenä hänen kyvyilleen poliitikkona.

Valorumista tuli varsin nuorena Lyttonin sektorin edustaja galaktisessa senaatissa. Valorumin vaikutusvalta senaatissa kasvoi nopeasti, kun hän teki päättäväisiä ja edullisesti taktisia päätöksiä sektorinsa etujen turvaamiseksi.

Pian tämän jälkeen Valorum päässi ylikansleri Kalpanan toimiston virkailijaksi, mikä mahdollisti hänelle etulyöntiaseman kanslerinvaaleissa, jotka käytiin Kalpanan poistuttua virasta 40 eYt.

Ylikanslerina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiitän teitä viisaaasta vihjeestänne, senaattori. Oli ovelaa keksiä viedä äänestys erilliseen kokoukseen. Muuten asia olisi jälleen viety komiteaan ja kaadettu.
―Finis Valorum Palpatinelle.[lähde]

40 eYt kansleri Kalpana sai toisen kanslerikautensa päätökseen. Muutamia kuukausia ennen tätä alkoi uusi äänestys kansleriudesta, johon Valorum päätti lähteä kampanjoimaan. Valorumilla oli vaaleissa etulyöntiasema, koska hänellä oli mainetta senaatissa, hän nautti kunnioitusta osallistuttuaan Starkin hyperavaruuskonfliktin päättäneisiin neuvotteluihin ja koska hän oli työskennellyt kuluneet kahdeksan vuotta Kalpanan toimistossa. Valorumia pidettiin kyvykkäänä ja tehokkaana johtajana, joka mahdollisesti voisi mahtisuhteillaan kytkeä korruption senaatista. Myös Tarkinin suku auttoi häntä kampanjoinnissa.

Valorum kanslerinasussaan.

Kun vaalitulokset julkistettiin, Valorum sai tietää voittaneensa vaalit suurella enemmistöllä. Kun osa senaattoreista väitti äänestystä epärehelliseksi, järjestettiin uusi äänestys, jonka Valorum myöskin helposti voitti.

Valorum aloitti kautensa suhteellisen keskinkertaisesti, ja kaikkia hänen päätöksiään ei pidetty hyvinä. Virkakautensa alkupuolella Valorum oli ystävystynyt senaattori Palpatinen kanssa. Palpatine antoi Valorumille hyviä ja käytännölisiä ohjeita ja vinkkejä Valorumin virkatehtävään.

Vuoden 36 eYt vaaleissa Valorum voitti vain täpärästi, sillä osa edustajista halusi paremman ja tehokkaamman ylikanslerin. Osa puolestaan oli sitä mieltä, että Valorum oli tarpeeksi tehokas virassaan toistaiseksi, vaikka paremmalle kanslerille olikin tarvetta. Samoihin aikoihin Valorumia alettiin syyttä lahjusten ottamisesta ja korruptiosta, mikä heikensi hänen valta-asemaansa entisestään. Valorum ei voinut enää käyttää täyttä valtaansa senaatissa, koska hänen täytyi varoa lahjussyytteitä ja hänen kannattajapiiriinsä lukeutuvien senaattorien luottamus oli sitäkin tärkeämpää.

33 eYt senaatissa syntyi väittelyä kauppareittien verotuksesta. Valorum kannatti asiaa, ja piti senaatin istunnoissa ytimekkäitä puheita asian puolesta. Kun Kauppaliitto ei halunnut itselleen epäedullista vapaakauppavyöhykkeen purkamista, sen edustajat senaatissa yrittivät pakottaa Valorumia vetämään asian komiteaan, joka puolestaan oli täynnä Kauppaliiton edustajia ja lahjottuja senaattoreita. Senaattori Palpatinen antaman vinkin perusteella Valorum kuitenkin ehdotti, että asiasta päätettäisiin omassa kauppakokouksessaan, joka päätettiin järjestää Eriadulla.

Muutama viikko ennen kauppakokousta Valorum joutui murhayrityksen kohteeksi. Hän oli marssimassa ulos senaattikompleksista mennäkseen vierailullle jeditemppeliin, kun Tähtisumun rintaman terroristit avasivat tulen häntä kohti. Valorumin henkivartijakaartin jäsenet kaatuivat nopeasti, mutta Valorumin hengen pelastivat kaksi jediritaria, Qui-Gon Jinn ja Adi Gallia. Valorum kiidätettiin nopeasti Senaatin sairaalaan, joka oli varattu senaatin edustajille ja virkailijoille. HoloNet nosti asiasta ison kohun, sillä kun Valorum tuotiin sairaalaan, kaikki muut potilaat häädettiin huolimatta siitä, kuinka vakavia heidän vammansa olivat. Useat senaattorit vierailivat Valorumin luona sairaalassa kohteliaiuuskäynneiksi naamioiduilla vierailuilla, joiden syyt olivat tosiasiassa poliittiset. Valorum pääsi sairaalasta varsin pian, sillä hän ei ollut saanut kuin muutaman vamman vatsaansa ja rintaansa.

Lähes heti sairaalasta päästyään Valorum matkusti Eriadulle kauppakokousta isännöimään. Hänelle oli selitetty, että Rintama voisi hyökätä hänen kimppuunsa joko itse kokouksessa tai sitten avaruusatamalla tai matkalla sieltä kokoukseen. Valorum kuitenkin sanoi, että kunhan turvatoimet olisivat tarpeeksi suuret, mitään pahaa ei voisi tapahtua. Kun Valorum aloitti puheensa istunnossa, Rintama lähes avasi tulen kahden jedin kuitenkin pidätettyä ampujat. Samaan aikaan Kauppaliiton henkivartijadroidit avasivat tulen isäntiään kohti.

Valorum piti loistokkaan puheen kokouksessa ja sen vaikutus yhdistettynä siihen, että Valorum päiviä myöhemmin lakkautti Tähtisumun rintaman toivat hänelle julkisuutta, jollaista hänellä ei ollut ollut edes virkakautensa alussa. Valorumin kannattajajoukko kasvoi hetkellisesti suuresti ja lehdistö oli varma että jos Valorum saisi vielä asettua ehdolle seuraaviin vaaleihin, hän voittaisi varmasti. Pian tämän jälkeen Valorum sai kuitenkin aiheellisen korruptiosyytteen, joka liittyi Valorumin suvun omistamaan yritykseen Eriadussa. Valorum joutui moniin oikeudenkäynteihin, joiden jälkeen häneltä evättiin jälleen valtaa ja hänen suosionsa oli taas pohjalukemissa.

Naboon kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Kauppaliitto saartoi 32 eYt laillisesti Naboon, Valorum yritti saada saarron loppumaan vedoten kauppalakiin. Kuitenkin Valorum sai vain aikaan entistä suuremman epäluottamuksen itseään kohtaan, sillä kauppalaki ei kieltänyt tämäntyyppistä saartoa.

Kun kuningatar Padmé Amidala saapui Coruscantille, hän teki ehdotuksen Valorumin poistamiseksi virasta. Lähes koko senaatti äänesti äänestyksen puolesta, ja Valorum poistui virastaan ja muutaman viikon kuluttua jääden eläkkeelle virastaan.

Tulenarkoja tietoja ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valorumin alus tuhoutuu lähtiessään Coruscantilta.

22 eYt ennen kloonisotia senaattori Bail Organa kertoi Valorumille saaneensa tietää, että Palpatine oli todellisuudessa sithlordi Darth Sidious. Kun Valorum sai tietää asiasta, hän ei heti aikoinut toimia tuodakseen asian päivänvaloon.

Kun Valorum aikoi poistua planeetalta, eräs Palpatinen apulainen tarjosi hänelle lasillisen, jota Valorum ei kuitenkaan juonut. Apulainen räjäytti aluksen tämän jälkeen.

Persoonallisuus ja tyylit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finis Valorum oli varsin rauhallinen mutta ankara persoona, joka oli tottunut saamaan tahtonsa läpi. Valorum oli myös varsin sulkeutunut persoona, mikä saattaa johtua hänen ensimmäisistä alamäistään politiikassa ja siitä, ettei hän enää sen jälkeen voinut luottaa moniin.

Valorumin pukeutumistyylistä lukuunottamatta hänen kanslerinkauden pukeutumistaan ei ole paljon tietoa. Kanslerin virassa toimiessaan hän pukeutui enimmäkseen sinisävyisiin tummiin viittoihin ja kaapuihin, joskin tämäntyylinen pukeutuminen kuului juuri itse kanslerin toimikuvaan.

Poliitikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valorumin poliitikka ei ollut kovin sovittelevaa, joskin poikkeustapauksia ilmeni vaikeissa tilanteissa. Valorum suosi mieluummin päättäväistä ratkaisua, jossa vastapuolelle ei annettu paljoa päätäntävaltaa. Esimerkkeinä tästä voidaan pitää Valorumin toimia kauppareittien verotuskiistan ja sitä seuranneen Naboon invaasion suhteen, joissa hän ei antanut Kauppaliitolle tai Tähtisumun rintamalle paljoa sanavaltaa.

Valorumin poliitikan oikeamielisyydestä on kiistelty. Demokratian äärikannattajat lukeutuivat tästä huolimatta usein Valorumin ystäväpiiriin, sillä Valorumin politiikkaa pidettiin pikemmin lievempänä demokratiana kuin tilanteena, jossa viholliselta evättiin kaikki edut heti kättelyssä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisin kuva Valorumista ennen hänen kuolemaansa.