Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Dooku

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Star Wars: The Clone Wars (televisiosarja)–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Dooku.jpg
Dooku
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Serenno

Syntynyt

102 eYt, Serenno[1]

Kuollut

19 eYt, Näkymätön käsi[2] (ikä 83)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[2]

Sukupuoli

Mies[2]

Pituus

193 cm[3]

Hiusten väri

Tummanruskeat (myöhemmin harmaat)[2]

Silmien väri

Ruskeat

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet

Imperiumin nousun aikakausi

Liittoutuma(t)
Mestarit
Oppilaat

Dooku oli jedimestari, joka Voiman pimeälle puolelle käännyttyään tuli tunnetuksi sithlordi Darth Tyranuksena. Dooku syntyi planeetta Serennolla varakkaaseen aatelisperheeseen, ja hän oli perivä valtavan omaisuuden sekä Serennon kreivin tittelin. Nuorena Dooku paljastui Voimalle herkäksi, ja Jediritarikunta otti hänet huostaansa ja hän päätyi jedimestari Thame Cerulianin oppipojaksi. Hän yleni nopeasti jediritariksi ja sai pian ensimmäisen padawaninsa, Qui-Gon Jinnin, ja myöhemmin hän toimi myös Komari Vosan mestarina. Dooku oli yksi Jeditemppelin arvostetuimpia kouluttajia ja yksi galaksin taitavimpia miekkamiehiä.

Dooku toimi jedinä lähes seitsemän vuosikymmenen ajan, mutta Galidraanilla käyty tuhoisa taistelu romutti hänen uskonsa Galaktiseen Tasavaltaan ja Jediritarikuntaan. Hän joutui alttiiksi Naboon senaattori Palpatinen opetuksille, jotka saivat hänet eroamaan jedeistä. Saatuaan tietää, että Palpatine oli salaa sithlordi Darth Sidious, Dooku kääntyi Voiman pimeälle puolelle ja hänestä tuli Sithin musta valtias ja Sidiousin oppilas kuolleen Darth Maulin tilalle. Hänen uusi mestarinsa antoi hänelle sith-nimen "Darth Tyranus".

Dooku lunasti itselleen paikkansa Serennon kreivinä sekä otti haltuunsa perintönä saamansa valtavan omaisuuden, ja hän alkoi laatia Sidiousin kanssa juonta, jonka avulla galaksi ajautuisi sotaan ja sithit pääsisivät takaisin valtaan. Hän loi suhteita Tasavaltaan tyytymättömien planeettojen ja suuryritysten välille ja hänestä tuli myöhemmin Itsenäisten aurinkokuntien konfederaationa tunnetun separatistiliikkeen johtaja. Tuhansia aurinkokuntia kerääntyi Dookun lipun alle ja irroittautui Galaktisesta Tasavallasta. Konfederaation poliittisena johtajana Dooku johti ryhmittymää kolme vuotta kestäneissä kloonisodissa Tasavallan joukkoja vastaan. Hän asetti separatistien droidiarmeijan johtoon taitavimpia sotureitaan, joihin kuului esimerkiksi säälimätön gen'dai-palkkionmetsästäjä Durge, Dookun musta jedioppilas Asajj Ventress, chissien komentaja ja pimeysaskolyytti Sev'rance Tann sekä pahamaineinen jedejä metsästävä kyborgi kenraali Grievous.

Sota kulminoitui suuressa Tasavallan pääkaupungin Coruscantin yllä käydyssä taistelussa. Jediritari Anakin Skywalker kukisti Dookun separatistien lippulaiva Invisible Handilla käydyssä kaksintaistelussa ja ylikansleri Palpatinen, Dookun oman sith-mestarin, yllytettyä Skywalkeria hän teloitti puolustuskyvyttömän kreivin katkaisemalla tämän kaulan. Skywalker täytti pian Dookun paikan Sidiousin sith-oppilaana.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedi (102 eYt—32 eYt)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoda opettaa nuorta Dookua.

Dooku syntyi Serennossa ja pääsi pian Yodan jedikoulutukseen. Kun Dooku oli 13-vuotias, Thame Cerulian otti Dookun padawanikseen ja koulutti hänestä mahtavan jedin. Myös Yoda toimi Dookun opettajana.

Dookulla oli nuoruudessaan monia ystäviä, kuten Lorian Nod ja Eero Iridian. Molemmat kuitenkin pettivät Dookun, mikä osaltaan ajoi Dookua pimeälle puolelle.

Dookusta tuli jo nuorena jediritari ja heti sen jälkeen otti Qui-Gon Jinnin padawanikseen, jonka ansiosta Dooku päätyi myös jedimestariksi. Myöhemmin Dooku koulutti Komari Vosaa, joka myöhemmin myös kääntyi voiman pimeälle puolelle.

Jeditemppelin opettajana toimiessaan hän käytti erityisiä opetustapoja, joilla hän valloitti oppilaita itselleen. Dookulla oli mielessään, että hänestä tulisi mahtavin jedi ikinä.

Kaikkia Dookun ideoita ja teorioita ei noin vain hyväksytty. Dooku kertoi teoriaansa, että molempia Voiman puolia, pimeää ja valoisaa, voitaisiin tasoittaa niin, että saataisiin täydellinen tasapaino voiman eri puolien kesken. Dooku uskoi, että niin kauan kuin häntä ei oltu täydellisesti käännetty jommalle kummalle puolelle, hän voisi olla tasapuolisesti voimassa, joka tekee galaksista parempaa. Kuitenkin Dookun tavoite tulla Galaksin parhaimmaksi jediksi heikkeni tässä. Dooku yritti opiskella molemmista voiman puolista ja tämä käänsi Dookua enemmän ja enemmän pimeälle puolelle.

Dookun kollegat jedien korkeimmassa neuvostossa vahvasti torjuivat Dookun ideat.

Dooku oli vahvasti vaikuttava poliittinen idealisti, joka oli taitava sovittelemaan kahakoita ympäri Galaksia, kuten Sevarcosin kahakan 52 eYt. Dookulla oli tilanteista aina omat mielipiteensä ja piti ne vahvasti aina keskustelussa. Dookusta oli paljon hyötyä tasavallalle, kukaan ei olettanut Dookun kääntyvän Voiman pimeälle puolelle, mutta hän silti kääntyi. Dookun käännyttyä jedit kokivat suuren menetyksen.

Sithlordi (32 eYt—24 eYt)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Sidious ottaa yhteyden uuteen sith-oppilaaseensa ja entiseen jediin, Dookuun.

32 eYt Dooku päätti jättää jedit ja tasavallan ja siitä lähtien hänet tunnettiin nimellä Darth Tyranus. Dooku tapasi sithlordi Darth Sidiousin (aika ei ole tiedossa), jonka entinen apuri Darth Maul oli kuollut. Sidiousilla ei ollut aikaa kouluttaa kenestä tahansa yhtä hyvää sithiä kuin Maulia. Sidious tarvitsi uuden apurin, ja päätti valita entisen jedimestarin, Dookun. Dookun oman vihansa johdosta Dooku kääntyi voiman pimeälle puolelle, ja muuttui jedimestarista Darth Sidiousin sith-oppilaaksi. Dooku jopa murhasi (näyttääkseen uskollisuutensa mestarilleen) vanhan ystävänsä, Sifo-Dyasin.

Darth Tyranusina, Dookun ensimmäinen tehtävä oli värvätä tasavallan armeijan kloonijoukot tasavallan ylikanslerin, eli Palpatinen käyttöön. Hän julisti erityisen ison 5.000.000:n rahapalkkion Bando Goran johtajasta Komari Vosasta, hänen entisestä oppilaasta ja asetti galaksin mahtavimmat palkkiometsästäjät huijauksella taistelemaan vastakkain. Juonen lopussa, Montross ja Jango Fett taistelivat toisiaan vastaan Kohlmalla. Fett voitti, sekä kukisti Komari Vosan ja ansaitsi palkkion. Sen jälkeen Fett hyväksyi itsensä kloonauksen. Sen jälkeen Dooku tappoi Vosan.

Liikkeessä olevien suunitelmiensa kanssa, juonitteleva kreivi Dooku ilmestyi Raxus Primellä vuonna 24 eYt, voimakkasti arvostellen tasavaltaa ja jedejä heidän rappiosta, tekopyhyydestä ja korruptiosta. Dooku, vahvasti vaikutta poliittinen henkilö, julkisesti kutsui kokonaisia järjestöjä liittymään Dookun liittoon ja jättämään tasavallan ja näin perusti Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation.

Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio (22 eYt)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dooku katsoo Padmé Amidalan, Obi-Wan Kenobin ja Anakinin teloitusta Petranakin areenalla.

Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation ensimmäinen tapaaminen pidettiin 22 eYt Geonosisissa, missä Geonosislaiset vangitsivat Obi-Wan Kenobin ja syyttivät häntä vakoilusta. Kenobin ollessa vangittuna, Dooku päätti puhua nuoren jedin kanssa. Ensiksi Dooku kysyi Kenobilta, että miksi hän on Geonosisissa, ja tekaisi itselleen hieman puutteellista tietoa kun Kenobi vastusti Dookua omalla tiedollaan Jango Fettistä. Dooku painosti Kenobia liittymään häneen ja käytti jopa Qui-Gonia syöttinä (eli sanoi, että Qui-Gonkin olisi liittynyt Dookuun). Kenobi ei vieläkään hyväksynyt Dookun puheita, ja Dooku viisaasti vaihtoi taktiikoitaan jediin, kertomalla, että Darth Sidiousin olemassaolosta ja hänen kontrollistaan senaattiin. Kenobi ei uskonut ja sanoi, ettei uskoisi kreivin puheita. Dooku antoi Kenobille viimeisen liittoutumismahdollisuuden ja sanoi, että yhdessä he voisivat tuhota sithit. Vieläkään Kenobi ei hyväksynyt tarjouista ja Dooku ajatteli itsekseen, että hän voisi vapauttaa jedin, mutta ilman jedin liittoutumista olisi se vaikeaa.[4]

Myöhemmin, Anakin Skywalkerin ja Padmé Amidalan tultua pelastamaan Kenobia, heidät vangittiin myös, ja kaikki kolme tuomittiin kuolemaan Geonosislaisten tapaan. Mace Windun johtamat jediapujoukot keskeyttivät teloittajat ja pelastivat Geonosislaisten vangit.[4]

Dooku paljasti, että oli suunnitellut tämän jo ennakkoon ja vangit olivat syöttinä Windun ryhmälle ja Dooku paljasti droidiarmeijansa.[4]

Jedit taistelivat Separatistien uutta laajaa droidiarmeijaa vastaan, mutta pian Yodan johtamat kloonijoukot saapuivat paikalle ja taistelun kulun. Tästä alkoi Geonosisin taistelu.[4]

Kloonijoukot voittivat melkein kokonaan Separatistien armeijan ja he päättivät vetäytyä taistelusta. Dooku esitti, ettei ymmärtänyt, miten tasavallan armeija oli voinut kerätä niin paljon voimaa niin pienessä ajassa. Poggle Vähäisempi, geonosislaisten johtaja komensi geonosislaisille perääntymisen ja että he alkaisivat työskennellä Kuolemantähden, Raith Sienarin alunperin tekemien suunitelmien kanssa. Ne annettiin Dookulle piilotettavaksi, ettei yksikään jedi näkisi niitä.[4]

Dooku ja Anakin taistelevat Dookun piilohangaarissa.
Yoda ja Dooku taistelevat Obi-Wanin ja Anakinin hävittyä Dookulle.

Dooku lensi piilohangaariinsa ja Obi-Wan ja Anakin seurasivat suoraan perässä. Päästyään hangaariin alkoivat he taistella Dookua vastaan. Anakin hyökkäsi kokemattomuuttaan harkitsemattomasti Dookun kimppuun, vaikka Obi-Wan kielsi häntä. Dooku torjui Anakinin sivuun helposti sith kyvyllään voimasalamalla. Dooku yritti samaa myös Obi-Waniin, mutta hän oli kokeneempi ja järkevämpi kuin nuori padawaninsa ja torjui salamat valosapelillaan. Seurasi taistelu Dookun ja Obi-Wanin välillä. Dooku vahingoitti Obi-Wania pahasti ja aikoi iskeä hänet kuoliaaksi, mutta Anakin tokeni ja torjui Dookun iskun valosapelillaan juuri kun Dooku oli iskemässä taintunutta Obi-Wania. Obi-Wan heitti padawanilleen valosapelinsa koska ei itse voinut jatkaa kamppailua. Anakin taisteli kokeneempaa Dookua vastaan hyvin, menettäen kuitenkin kamppailussa oikean kätensä Dookun sapelin sivallukseen. Voiman avulla Dooku heitti kätensä menettäneen Anakinin Obi-Wanin viereen. Obi-Wanin ja Anakinin pelastukseksi Yoda saapui hangaariin. Yoda kävi taistoon aikaisempaa padawaniaan Dookua vastaan käyttäen omaa valosapeliaan. Dooku alkoi ymmärtää ettei mahdollisesti pärjäisi jedimestari Yodalle, ja kaatoi harhautukseksi raskaan pylvään tajuttomien Obi-Wanin ja Anakinin päälle ja juoksi pakoalukselleen, kun Yoda ryhtyi pelastamaan jedejä.[4]

Dooku saapui Coruscantille ja kertoi mestarilleen, Darth Sidiousille, että sota oli alkanut.[4]

Coruscantin avaruustaistelu ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sidiousin käskystä Dooku lähetti kenraali Grievousin Coruscantin pinnalle noutamaan ylikanslerin panttivangiksi. Dooku oli tietoinen että ylikansleri Palpatine ja Darth Sidious olivat yksi ja sama henkilö, joten Dooku komensi kenraali Grievousta kohtelemaan kansleria varoen, kertoen että tämä oli Sidiousin käsky.

Palpatine saapui Näkymättömälle kädelle, ja Dooku nouti tämän yksityishuoneistoonsa. Mahdollisesti Sidious puhui taas suunnitelmastaan, joka eteni hyvää vauhtia, tai sitten vain oleskeli paikoillaan.

Jediritarit Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker saapuivat pelastamaan ylikansleria, ja kohtasivat Dookun. Dooku tiesi entisen oppilaansa Qui-Gon Jinnin olleen Ataro -tyylin mestari, ja epäili tämän kouluttaneen tyylin padawanilleen, Kenobille. Kenobi aloitti kamppailun käyttäen tätä tyyliä, joten hyvä Dookun kannalta. Molemmat jedit vaihtovat taistelutyylinsä kesken taistelun, saaden Dookun alakynteen. Dooku antoi leukapotkun Obi-Wanille, ja tämä pökertyi lattialle. Anakin onnistui lopulta saamaan Dookun aseettomaksi ja ansaan. Dooku ajatteli, että vaikka hänen mestarinsa paljastuisikin, tämä auttaisi Dookun pakoon, mutta Dookun yllätykseksi Palpatine sanoikin vain: "Hyvä Anakin, hyvä! Nyt: Tapa hänet!". Anakin katkaisi Dookun kaulan, ja Dookun pää vieri muun romun joukkoon aluksessa. Tämä murha oli vastoin Jedien sääntöjä ja jälleen yksi askel Anakinin matkalla voiman pimeälle puolelle.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christopher Lee näyttelee Dookun viimeisiä hetkiä (episodi III:ssä).
  • Christopher Lee näytteli Dookua Tähtien sota episodi II ja III:ssa ja häntä äänitti Corey Burton Star Wars: Clone Wars - videopelissä ja muissakin videopeleissä paitsi Star Wars: Jedi Starfighterissä (siinä häntä äänitti Jeff Bennet). Kyle Rowling näytteli Dookua melkein kaikkien hänen valosapelitaistelukohtauksien aikana, sillä Lee ei pystynyt niihin ikänsä takia. Rowlingin pää oli digitaalisesti vaihdettu Leen pääksi kuvauksissa.
  • Dookun hiuksien väri nuorena miehenä ei ollut virallisesti vahvistettu. Eri lähteissä se on näkynyt vaaleana, ruskeana, ja jopa mustana.
  • Dookun nimi voi tulla japanilaisesta nimestä: "Doku", joka tarkoittaa myrkkyä. Galician ja Portugalin kielissä, "do cu" (äännetään: "Dooku") tarkoittaa "takapuolesta". Tästä syystä Brasilian kielelle Dooku on käännetty Dookaniksi. Doku on myös suomalaisen slangin sana.
  • Tyrannus, tai Tyrannos on muinaiskreikan kielen sana, alunperin käytetty kuvailemaan jotakuta, joka oli hallitseva johtohenkilö. Kun demokratia kasvoi, se sai epämiellyttävän ja negatiivisen maineen ja se tarkoitti "tyrannia".
  • Alunperin Dooku suuniteltiin käyttämään kahta valosapelia taistelussa Yodaa vastaan episodi II:ssa, joka olisi tehnyt hänet mahdolliseksi Jar'Kain harjoittajaksi. Idea kuitenkin poistettiin, ja Dookun kahden valosapelin käyttöä alettiin epäröidä Labyrinth of Evil - novellissa.
  • Välittämättä nimestään, Dookulla oli paljon samanlaisuuskia myös Leen näyttelemään Draculaan, kuten: molemmat olivat paholaismaisia kreivejä, jotka pitivät yllään kaapuja ja tummia pukeita. Myöskin, Draculan vastustaja tohtori Van Helsingiä näytteli Peter Cushing, joka näytteli myös suurmoffi Wilhuff Tarkinia, jolla oli myös vähän samanlaisuuksia Dookuun.
  • Kreivi Dookun koko nimeä ei ole missään virallisesti julkaistu, mutta jotkut fanit ovat sanoneet Dookun nimeksi "Yan Dooku". Kuitenkin, tämä on fanien keksimää, joten oikea mahdollinen nimi ei ole tiedossa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Separatistineuvoston jäsenet
Johtajat
Dooku · Grievous · Nute Gunray
Neuvoston jäsenet
Passel Argente · San Hill · Shu Mai · Po Nudo · Poggle Vähäisempi · Wat Tambor · Tikkes · Rogwa Wodrata
Avustajat
Sun Fac · Aruteous Gunnay · Rune Haako · Denaria Kee · Cat Miin
[+/–] [muokkaa]